Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Autismi odotettua yleisempi autismia sairastavien sisaruksilla (16.08.2011)

Autismi odotettua yleisempi autismia sairastavien sisaruksilla (16.08.2011)

Autismi tiedetään osin perinnölliseksi, mutta uusien tutkimustulosten perusteella geenien vaikutus saattaa olla suurempi kuin on ajateltu.

Tulokset julkaistiin Pediatrics-lehdessä, ja ne perustuvat 664 vauvan seurantatutkimukseen. Vauvojen vanhemmista sisaruksista ainakin yhdellä oli todettu autismi.

Kun lapsille tehtiin autismitestit kolmen vuoden iässä, 19 prosentilla todettiin autismi tai autismin kirjoon kuuluva häiriö. Autismi kehittyi tätäkin useammin lapsille, joilla oli useampia sairastuneita sisaruksia. Tällaisiin perheisiin syntyneistä 37 prosentilla havaittiin autismi kolmen vuoden iässä. Riski oli myös suurempi pojilla kuin tytöillä.

Tähän asti autismin on arvioitu kehittyvän 3–10 prosentille lapsista, joiden vanhemmalla sisaruksella on autismi. Kaikkiaan autismi todetaan noin yhdellä lapsella sadasta.

Tutkimus on tiettävästi suurin aiheesta tehty selvitys. Tutkijat huomauttavat silti, että luvut ovat vain arvioita eikä tällä hetkellä ole mahdollista päätellä yksittäisten perheiden riskiä. Toisissa perheissä riski on pienempi ja toisissa suurempi kuin nyt saadut luvut antavat ymmärtää. Joka tapauksessa havainnot viittaavat siihen, että autismiperheisiin syntyviä lapsia kannattaa seurata tavallista tarkemmin, jotta mahdollinen autismi havaitaan varhain.

Autismi on yleensä alle kolmevuotiaana ilmenevä aivojen kehityshäiriö, joka mm. vaikeuttaa ilmeiden ja eleiden ja niillä välitettävien tunteiden tulkitsemista. Pelkän autismin sijaan puhutaan usein laajemmin autismin kirjosta, johon lukeutuu muun muassa Aspergerin oireyhtymä ja epätyypilliset autismin muodot. Autismi on noin 10 000 suomalaisella.

Uutispalvelu Duodecim
(Pediatrics 2011:doi:10.1542/peds.2010-2825)
http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2011/08/11/peds.2010-2825.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje