Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Syntymäpaino vaikuttaa aikuisiän kuolleisuuteen (15.08.2011)

Syntymäpaino vaikuttaa aikuisiän kuolleisuuteen (15.08.2011)

Tuoreen tutkimuksen mukaan alhainen syntymäpaino voi ennustaa aikuisiän kuolleisuutta. Pieni syntymäpaino on aiemmin yhdistetty mm. sydänsairauksien riskiin. Todennäköisesti sydäntaudit selittävät myös nyt saatuja tuloksia.

Osin suomalaisvoimin tehty tutkimus julkaistiin International Journal of Epidemiology -lehdessä, ja siinä yhdistettiin useita aiempia tutkimusaineistoja, jotka yhteensä koostuivat 400 000 miehen ja naisen tiedoista. Erimittaisten seurantojen aikana osallistujista 40 000 menehtyi.

Tutkijat laskivat, että tutkimusten aikana kokonaiskuolleisuus pieneni kuusi prosenttia ja riski kuolla sydän- ja verisuonitauteihin kaksitoista prosenttia jokaista syntymäkilon lisäystä kohden.

Miehillä korkeampi syntymäpaino liittyi myös syöpäkuolemien lisääntymiseen. Heillä jokainen kilon lisäys syntymäpainossa liittyi 13 prosenttia suurempaan riskiin kuolla syöpään seurannan aikana.

Syntymäpainon ja kuolleisuuden yhteys voi selittyä monella seikalla. Varteenotettava selitys on raskaudenaikainen aliravitsemus, jolle altistuvat syntyvät pienempinä ja monille sairauksille alttiina. Myös keskosuus sekä perimä ja perheen sosiaalinen ja taloudellinen asema voivat vaikuttaa yhteyteen.

Uutispalvelu Duodecim
(International Journal of Epidemiology 2011;40:647–661)
http://ije.oxfordjournals.org/content/40/3/647.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje