Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tupakka suurempi sydänriski naisille (12.08.2011)

Tupakka suurempi sydänriski naisille (12.08.2011)

Tupakointiin liittyvä sepelvaltimotaudin riski on jopa neljänneksen suurempi naisilla kuin miehillä, Lancet-lehden julkaisema tutkimus osoittaa.

Havainto viittaa siihen, että naiset voivat olla biologisesti haavoittuvaisempia tupakansavulle. Myös tupakointiin liittyvä keuhkosyövän riski on naisilla kaksinkertainen miehiin verrattuna.

Tulos perustuu meta-analyysitutkimukseen, joka kattoi 86 tutkimusta ja neljä miljoonaa osallistujaa. Osallistujista 67 000 oli sairastunut tutkimuksen aikana. Tutkimuksissa huomioitiin monia sydäntautien riskitekijöitä.

Analyysissa tutkijat selvittivät kuinka paljon todennäköisemmin tupakoivat sairastuivat savuttomiin verrattuna, ja tällöin riski osoittautui noin neljänneksen suuremmaksi naisilla. Naisten riski myös suureni enemmän mitä pitempään he olivat tupakoineet. Näin ollen pitkään jatkuva tupakointi oli vaarallisempaa naisille kuin miehille.

Tupakoivat naiset polttavat keskimäärin vähemmän savukkeita kuin miehet, joten naisten riski voi olla vielä suurempi, tutkijat epäilevät.

Suomalaisnaisista joka kuudes tupakoi päivittäin, miehistä joka neljäs.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet 2011;DOI:10.1016/S0140-6736(11)60781-2)
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(11)60781-2/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje