Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Uniapnea myös dementian riskitekijä (10.08.2011)

Uniapnea myös dementian riskitekijä (10.08.2011)

Uniapneaoireista kärsivät vanhukset ovat suurentuneessa riskissä sairastua dementiaan tai lievempään mielentoimintojen heikentymiseen. Näin ollen oireisiin puuttuminen saattaisi myös ehkäistä dementian kehittymistä.

Tiedot käyvät ilmi Kalifornian yliopiston tutkimuksesta, jonka alussa kolmesataa kahdeksankymppistä naista kävi unitutkimuksissa. Unitutkimusten perusteella runsas kolmannes naisista kärsi unenaikaisista hengityskatkoksista.

Naiset eivät sairastaneet dementiaa tutkimuksen alkaessa, mutta seurannan aikana dementia tai lievempi muistin ja muiden mielentoimintojen heikentymä todettiin lähes joka toisella uniapneaoireita potevalla. Muista naisista runsas kolmannes sairastui viisivuotisen seurannan aikana.

Unenaikaisten hengityskatkosten ja muistisairauksien yhteys on mielenkiintoinen ja viittaa siihen, että ainakin osa iäkkäiden dementioista voi johtua uniapneasta ja olla siten ehkäistävissä tai lykättävissä. Tutkimuksessa ei kuitenkaan selvitetty uniapneahoitojen vaikutuksia, joten asia pitää selvittää tulevissa tutkimuksissa.

Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2011;306:613–619)
http://jama.ama-assn.org/content/306/6/613.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje