Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Geenimutaatioilla luultua suurempi rooli skitsofreniassa (08.08.2011)

Geenimutaatioilla luultua suurempi rooli skitsofreniassa (08.08.2011)

Jopa puoleen ei-perinnöllisistä skitsofrenioista liittyy geenimutaatioita, joita ei tavata potilaiden vanhemmilla, tutkijat ovat havainneet. Näin ollen geenien merkitys skitsofreniassa voi olla suurempi kuin on tiedetty.

Ensimmäisen kerran mutaatioista saatiin viitteitä viisitoista vuotta sitten, mutta tuolloin havaittu mutaatio selitti vain 1–2 prosenttia tapauksista. Teknologian kehityksen ansiosta kolme vuotta sitten samat tutkijat löysivät mutaatioita, jotka yhdessä liittyivät jo 10 prosenttiin ei-perinnöllisistä skitsofrenioista.

Nyt lähes koko genomin kattavan kartoituksen tuloksena mutaatioita löytyi kaikkiaan 40. Mutaatiot olivat kaikki eri geeneissä.

Tutkijat uskovat, että skitsofreniaan liittyviä geenimutaatioita voi olla satoja ja että niiden kartoittaminen auttaa paremmin ymmärtämään sairauden syntyä. Mutaatiot saattavat myös selittää, miksi skitsofrenia on vaikea parantaa ja miksi sairaus on yleinen ympäri maapalloa.

Tulokset julkaisi Nature Genetics -tiedelehti.

Uutispalvelu Duodecim
(Nature Genetics 2011)
http://www.nature.com/ng/index.html

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje