Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Silmänpohjan ikärappeuma yhteydessä aivoverenvuotoon (08.08.2011)

Silmänpohjan ikärappeuma yhteydessä aivoverenvuotoon (08.08.2011)

Tuoreen hollantilaistutkimuksen mukaan pitkälle edenneeseen silmänpohjan ikärappeumaan liittyy suurentunut aivoverenvuodon riski.

Silmänpohjan ikärappeuma ja aivohalvaus ovat yleisiä sairauksia ikääntyvässä väestössä. Aikaisemmissa tutkimuksissa on saatu alustavia viitteitä silmänpohjan ikärappeuman ja aivohalvauksen yhteydestä. Sairauksilla on mm. useita yhteisiä riskitekijöitä kuten ikä ja tupakointi.

Nyt Stroke-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa kartoitettiin silmänpohjan ikärappeuman sekä aivoinfarktin ja aivoverenvuodon yhteyksiä. Etenevässä tutkimuksessa analysoitiin 6 200 yli 55-vuotiaan miehen ja naisen tietoja.

Lähes 14 seurantavuoden aikana 726 osallistujaa sai aivohalvauksen, joista 397 oli aivoinfarkteja ja 59 aivoverenvuotoja. Aivohalvauksen alatyyppiä ei määritetty 270 tapauksessa.

Pitkälle edennyt silmänpohjan ikärappeuma oli vahvasti yhteydessä aivoverenvuotoon, mutta ei aivoinfarktiin. Aivohalvaukset eivät liittyneet varhaisempiin silmänpohjan ikärappeuman muotoihin.

Silmänpohjan ikärappeuma on monimuotoinen verkkokalvon tarkan näkemisen alueen sairaus. Kyseessä on yleisin näkövammaisuutta aiheuttava sairaus länsimaissa.

Uutispalvelu Duodecim
(Stroke 2011;42:2138–2142)
http://stroke.ahajournals.org/content/42/8/2138.short?rss=1

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje