Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tupakka-altistus yhteydessä lasten käytöshäiriöihin (05.08.2011)

Tupakka-altistus yhteydessä lasten käytöshäiriöihin (05.08.2011)

Kotonaan tupakansavulle altistuville lapsille kehittyy muita useammin hermostollisia ja käytöshäiriöitä. Pediatrics-lehdessä julkaistujen tulosten perusteella ainakin ADHD-tarkkaavaisuushäiriöt, oppimisvaikeudet ja erilaiset käytöshäiriöt ovat heillä yleisempiä.

Tutkimuksessa hyödynnettiin vuonna 2007 tehtyä yhdysvaltalaista terveystutkimusta, johon vastanneista 55 000 alle 12-vuotiaasta lapsesta 8 prosentilla oli oppimisvaikeuksia, 6 prosentilla tarkkaavaisuushäiriö ja 4 prosentilla käytöshäiriöitä.

Kuusi prosenttia lapsista altistui kotonaan tupakansavulle, ja heidän riskinsä potea vähintään kahta edellä mainituista häiriöistä oli 50 prosenttia suurempi kuin savuttomien kotien lasten, tutkijat havaitsivat. Suurimmassa vaarassa olivat pojat ja köyhimpien perheiden lapset.

Tutkijat huomauttavat, että tulosten perusteella ei voi päätellä kumpi tulee ensin, tupakka-altistus vai lasten oireilu. On myös mahdollista, että yhteys johtuu muista kotioloihin liittyvistä seikoista, joita tässä tutkimuksessa ei huomioitu.

Jos tupakka-altistus kuitenkin aiheuttaa lasten häiriöitä, pelkästään Yhdysvalloissa satojen tuhansien lasten oireilulta voitaisiin välttyä, jos vanhemmat eivät tupakoisi kotona, tutkijat kirjoittavat.

Uutispalvelu Duodecim
(Pediatrics 2011;128:263–270)
http://pediatrics.aappublications.org/content/128/2/263.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje