Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Masentuneet diabeetikot alttiimpia sydänkohtaukselle (05.08.2011)

Masentuneet diabeetikot alttiimpia sydänkohtaukselle (05.08.2011)

Masennuksesta ja tyypin 2 diabeteksesta samanaikaisesti kärsivät miehet ja naiset ovat alttiimpia sydänkohtaukselle kuin pelkkää masennusta tai diabetesta potevat.

Masennuksen ja diabeteksen yhteyttä on tutkittu runsaasti. Masennuksen on muun muassa havaittu olevan diabeteksen seuraus sekä sen riskitekijä. Masennus voi myös pahentaa diabetesta ja siihen liittyviä sydänvaivoja.

Nyt Diabetes Care -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa kartoitettiin masennuksen ja diabeteksen yhteisvaikutusta sydänkohtausriskiin. Tuloksista ilmeni, että pelkästään masennusta tai diabetesta potevat saavat sydänkohtauksen kolmanneksen todennäköisemmin kuin miehet ja naiset, jotka eivät kärsi kummastakaan sairaudesta. Kun henkilöllä on kummatkin sairaudet, sydänkohtausriski on 82 prosenttia suurempi kuin terveiden.

Tulostensa perusteella tutkijat suosittavat, että masentuneiden diabeetikoiden sydänterveyttä tulisi seurata tarkasti, jotta sydänkohtauksen riskiä voitaisiin pienentää.

Tutkimuksessa hyödynnettiin laajaa yhdysvaltalaista tietokantaa. Analyysissä huomioitiin 13 000 masennuksesta ja tyypin 2 diabeteksesta kärsivän, 41 000 tyypin 2 diabetesta sairastavan, 76 000 masentuneen ja 215 000 terveen tietoja. Tutkittavat olivat iältään 25–80-vuotiaita.

Uutispalvelu Duodecim
(Diabetes Care 2011;34:1729–1734)
http://care.diabetesjournals.org/content/34/8/1729.abstract?etoc

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje