Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kuituja suosivilla vähemmän rintasyöpää (04.08.2011)

Kuituja suosivilla vähemmän rintasyöpää (04.08.2011)

Runsaasti kuituja ruokavaliostaan saavat naiset saattavat sairastua rintasyöpään tavallista harvemmin. Tulos perustuu meta-analyysiin, jossa kymmenen etenevän kohorttitutkimuksen aineistot yhdistettiin ja analysoitiin uudelleen.

Eniten kuituja ruoastaan saavien naisten todettiin sairastuvan rintasyöpään harvemmin kuin naisten, joiden ruokavaliossa kuituja oli vähänlaisesti. Yhteys oli samankaltainen riippumatta tutkimusten seuranta-ajan pituudesta, paikasta sekä siitä olivatko naiset jo saavuttaneet vaihdevuodet. Tutkijat laskivat, että 10 gramman päivittäinen kuitulisäys liittyi 7 prosentin alenemaan rintasyöpäriskissä.

Tutkimus julkaistiin The American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Suomessa todetaan vuosittain yli 4 000 rintasyöpätapausta, mikä tekee siitä yleisimmän naisten syövän. Rintasyöpä on monitekijäinen sairaus, jonka sairastumisvaaraa suurentavia tunnettuja tekijöitä ovat muun muassa ylipaino, runsas alkoholinkäyttö, lapsettomuus ja pitkäaikainen hormonikorvaushoito. Kyseisten tekijöiden vaikutus yksittäisinä on kuitenkin luultavasti vähäinen.

Uutispalvelu Duodecim
The American Journal of Clinical Nutrition
http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/ajcn.111.015578v1

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje