Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Puheen viivästyminen ei vaaraksi lapselle (03.08.2011)

Puheen viivästyminen ei vaaraksi lapselle (03.08.2011)

Vanhempien ei kannata huolestua, vaikka lapsella olisi puhevaikeuksia kaksivuotiaana. Yleensä ongelmat menevät ohi kouluikään mennessä, australialaistutkijat raportoivat. Puheen viivästyminen ei myöskään johda myöhempiin käytös- tai tunne-elämän vaikeuksiin, vaikka niin on epäilty.

Australialaisten tutkimukseen osallistui 1 400 lasta, joita seurattiin syntymästä seitsemäntoistavuotiaaksi. Kahden vuoden iässä 140 lapsen puhe oli ikään nähden viivästynyt.

Lasten vertailussa paljastui, että kahden vuoden iässä käytösongelmat olivat tavallisempia lapsilla, joiden puhe oli viivästynyt, mutta ero muihin lapsiin katosi viiden vuoden ikään mennessä. Myöskään myöhemmissä, 8-, 10-, 14- ja 17-vuotiaana tehdyissä seurantatutkimuksissa ei ilmennyt eroja.

Puheen kehitys viivästyy noin joka viidennellä lapsella, mutta suurin osa heistä ottaa ikätoverinsa kiinni ennen kouluikää. Osalla vaikeudet kuitenkin jatkuvat, ja he voivat hyötyä mm. puheterapiasta. Tarkempiin tutkimuksiin antavat aiheen muun muassa lähisukulaisten luki- tai oppimishäiriöt.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Pediatrics-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Pediatrics 2011;128:e324–e332)
http://pediatrics.aappublications.org/content/128/2/e324.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje