Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Intensiivinen verensokerin alentaminen ei vähennä diabeetikon kuolleisuutta (03.08.2011)

Intensiivinen verensokerin alentaminen ei vähennä diabeetikon kuolleisuutta (03.08.2011)

Aikuistyypin diabeteksesta kärsivien tiedetään sairastuvan ja menehtyvän sydän- ja verisuonitauteihin tavallista todennäköisemmin. Veren glukoosi- eli sokeripitoisuuden tiukka kontrollointi ei silti vähennä diabeetikoiden kuolleisuutta.

Tulos ilmenee BMJ-lehdessä julkaistusta meta-analyysista, jossa yhdistettiin kolmentoista laadukkaan tutkimuksen aineistot. Analyysissä huomioitiin yhteensä 18 000 intensiivistä hoitoa ja 16 000 tavanomaista hoitoa saaneen aikuistyypin diabeetikon tiedot.

Katsauksen keskeisin löydös oli, ettei glukoosipitoisuuden intensiivinen pienentäminen lääkkeillä vähentänyt merkittävästi diabeetikoiden kokonaiskuolleisuutta tai sydän- ja verisuoniperäisiä kuolemia. Tavallista diabeteshoitoa saaneisiin verrattuna intensiivistä hoitoa saaneiden sydäninfarktin ja munuaishäiriöön viittaavan lievän valkuaisvirtaisuuden vaara oli kuitenkin hiukan pienempi. Toisaalta intensiivinen hoito lisäsi hypoglykemian eli liiallisen verensokerin laskemisen riskiä.

Tutkijat totesivat, että intensiivistä hoitoa tulisi antaa 117–150 diabeetikolle viiden vuoden ajan, jotta voitaisiin ehkäistä yksi sydänkohtaus tai lievän valkuaisainevirtsaisuuden ilmeneminen. Samanaikaisesti hypoglykemia kehittyisi joka 15–52 potilaalle.

Tutkijoiden mukaan aikuistyypin diabeetikoiden veren sokeripitoisuuden intensiiviseen alentamiseen tulisi suhtautua varauksella. Heidän mielestään tarvitaan vielä laadukkaita satunnaistettuja tutkimuksia selvittämään, miten tyypin 2 diabeetikoiden verensokeria tulisi alentaa, jotta hoitotulokset olisivat parhaat mahdolliset.

Uutispalvelu Duodecim
BMJ 2011;343:d4169
http://www.bmj.com/content/343/bmj.d4169.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje