Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Omega-3-rasvat voivat auttaa diabeteksen välttämisessä (02.08.2011)

Omega-3-rasvat voivat auttaa diabeteksen välttämisessä (02.08.2011)

Terveelliset omega-3-rasvahapot voivat pienentää riskiä sairastua aikuistyypin diabetekseen. Riskiä pienentävät etenkin kasviperäiset rasvahapot, tuoreet tutkimustulokset osoittavat.

Tulokset ovat tervetulleita, sillä omega-3-rasvojen on myös epäilty lisäävän aikuistyypin diabetesta.

Havainnot perustuvat kolmeen American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistuun tutkimukseen, joissa selvitettiin erityyppisten ja eri lähteistä saatavien omega-3-rasvojen vaikutusta diabetekseen. Myös omega-6-rasvahapot huomioitiin. Yhteensä tutkimuksissa analysoitiin yli 160 000 miehen ja naisen terveys- ja ruokavaliotietoja.

Omegarasvahapot liittyivät diabetesriskin pienentymiseen kaikissa tutkimuksissa, mutta kalasta ja muista merenelävistä saatavien rasvahappojen suhteen tulokset olivat epäselvemmät. Yhdessä tutkimuksessa ne eivät pienentäneet riskiä ja toisessa lähinnä vain naisilla. Kolmannessa tutkimuksessa rasvojen lähdettä ei eroteltu.

Vielä ei tiedetä miksi omega-3-rasvohappoihin liitetyn suotuisan vaikutuksen sai lähinnä kasviperäisistä rasvoista. Mahdollisesti osallistujien muut elintavat ja ruokavalio vaikuttivat tuloksiin. Joka tapauksessa havainnot viittaavat siihen, että omega-3-rasvahapot eivät ainakaan altista aikuistyypin diabetekselle vaan todennäköisesti auttavat sen välttämisessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2011;94:520–526)
http://www.ajcn.org/content/94/2/520.abstract
(American Journal of Clinical Nutrition 2011;94:527–533)
http://www.ajcn.org/content/94/2/527.abstract
(American Journal of Clinical Nutrition 2011;94:543–551)
http://www.ajcn.org/content/94/2/543.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje