Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tulehduskipulääkkeitä käyttävillä suurentunut eteisvärinän ja eteislepatuksen riski (02.08.2011)

Tulehduskipulääkkeitä käyttävillä suurentunut eteisvärinän ja eteislepatuksen riski (02.08.2011)

Tulehduskipulääkkeitä käyttävät saattavat sairastua muita todennäköisemmin eteisvärinä- ja eteislepatus-rytmihäiriöihin. Riski koskee NSAID-tulehduskipulääkkeitä ja COX-2:ta estäviä tulehduskipulääkkeitä käyttäviä ja on suurin uusilla sekä iäkkäillä potilailla.

Tulehduskipulääkkeet ovat maailmanlaajuisesti yksi käytetyimmistä lääkeryhmistä. Eteisvärinä ja eteislepatus ovat yleisiä rytmihäiriöitä, jotka yleistyvät iän myötä. Aikaisemmissa tutkimuksissa tulehduskipulääkkeiden käytön ja eteisvärinän yhteydestä on saatu alustavia viitteitä.

Eteisvärinän ja eteislepatuksen riski todettiin 40 prosenttia suuremmaksi uusilla NSAID-lääkkeiden käyttäjillä ja 70 prosenttia suuremmaksi COX-2-estäjien käyttäjillä verrattuna osallistujiin, jotka eivät käyttäneet tulehduskipulääkkeitä.

Tutkijoiden mukaan tulokset vahvistavat näyttöä tulehduskipulääkkeiden ja eteisperäisten rytmihäiriöiden yhteydestä. Suurentunut riski tulisi heidän mielestään huomioida tulehduskipulääkkeitä määrättäessä.

Tutkimuksessa 33 000 eteisvärinän tai eteislepatuksen saanutta potilasta verrattiin 326 000 samanikäiseen verrokkiin. Yhdeksän prosenttia potilaista ja seitsemän prosenttia verrokeista käytti tutkimushetkellä COX-2-estäjiä tai NSAID-lääkkeitä.

Uutispalvelu Duodecim
BMJ 2011;343:d3450
www.bmj.com/content/343/bmj.d3450.abstract%EF%BC%89

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje