Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Ainakaan yksittäiset syntymäkauden tekijät eivät selitä autismia (01.08.2011)

Ainakaan yksittäiset syntymäkauden tekijät eivät selitä autismia (01.08.2011)

Autismin syistä on vuosien mittaan esitetty monia teorioita. Ainakaan mikään yksittäinen tekijä syntymä- tai vastasyntyneisyyskaudella ei näyttäisi olevan autismin syynä. Tulos perustuu meta-analyysiin, jossa neljänkymmenen laadukkaan tutkimuksen aineistot yhdistettiin ja analysoitiin uudelleen.

Katsauksessa todettiin, että autismiriskiin liittyviä tekijöitä olivat muun muassa napanuorakomplikaatiot, sikiön vaaratilanteet ja poikkeava tarjonta, synnytysvammat, äidin verenvuoto, alhainen syntymäpaino ja kesällä syntyminen. Vastaavasti päänympärysmitan, anestesian, yliaikaisuuden, avustetun alatiesynnytyksen ja suuren syntymäpainon ei havaittu olevan yhteydessä suurentuneeseen autismiriskiin.

Tutkijat toteavatkin, että tämän hetkinen näyttö on riittämätön osoittamaan mitään yksittäistä tekijää raskauden aikana tai pian syntymän jälkeen autismin selväksi riskitekijäksi. Kuitenkin useilla ympäristöön ja kehitykseen liittyvillä tekijöillä saattaisi olla ehkä luultua suurempi rooli autismin kehittymisessä. Tutkijoiden mukaan analysoitujen tutkimusten menetelmälliset eroavaisuudet ovat todennäköisesti syynä ilmenneisiin riskitekijöiden epäyhteneväisyyksiin.

Autismi on keskushermoston kehityshäiriö, jolle on ominaista vastavuoroisen kommunikaation häiriöt, kielen kehityksen ongelmat, ja stereotyyppiset sekä toistuvat käyttäytymismallit. Pelkän autismin sijaan puhutaan usein laajemmin autisminkirjosta, johon lukeutuu myös muun muassa Aspergerin oireyhtymä ja epätyypilliset autismin muodot.

Uutispalvelu Duodecim
(Pediatrics 2011; online)
http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2011/07/06/peds.2010-1036.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje