Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Syövän sukurasitus tarvitsee myös päivittämistä (28.07.2011)

Syövän sukurasitus tarvitsee myös päivittämistä (28.07.2011)

Suvun syöpäsairastavuutta tulisi päivittää 5-10 vuoden välein, jotta sukurasitukseen perustuvat syöpäseulontasuositukset voitaisiin pitää ajan tasalla, vihjaa JAMA-lehdessä julkaistu tutkimus.

Nykyisten hoitosuositusten mukaan syövälle alttiiden syöpäseulonnat tulisi aloittaa tavanomaista aikaisemmin ja tarvittaessa seulonta tulisi toteuttaa herkemmillä testeillä. Tieto suvun syöpärasituksesta on tärkeä, kun selvitetään yksilön syöpäalttiutta. Koska suurin osa syövistä diagnostisoidaan vasta vanhemmalla iällä, yleistyy suvun syöpäsairastavuus yleensä yksilön ikääntyessä.

Yhdysvaltalaistutkijat kartoittivatkin, kuinka usein suvun syöpähistoriassa tapahtuu sellaisia muutoksia, jotka johtaisivat syöpäseulontasuositusten muutoksiin. Tutkimuksessa hyödynnettiin väestöpohjaisen syöpärekisterin tietoja. Osa tutkimukseen osallistuneista oli aiemmin sairastanut syöpää ja osan perhepiirissä oli todettu syöpätapauksia. Paksusuolen-, rinta- ja eturauhassyöpään liittyviä tietoja analysoitiin takautuvassa ja etenevässä tutkimusasetelmassa.

Tuloksista ilmeni, että tieto paksusuolen-, rinta - ja eturauhassyövän sukurasituksesta, joka johtaisi aikaisempaan ja tiheämpään seulontasuositukseen yleistyy 30–50 ikävuoden välillä. Tutkijoiden mukaan syövän sukurasitusta tulisikin päivittää ainakin 5-10 vuoden välein.

Saman lehden pääkirjoituksessa todetaan, että syöpäseulontoja kartoitettaessa tulisi huomioida seulontoihin liittyvien hyötyjen lisäksi niiden riskit ja kustannukset. Pääkirjoittaja huomauttaa, että vaikka näyttöä on jo kertynyt sukurasitukseen perustuvien syöpäseulontojen hyödyistä, ovat tutkimukset olleet usein pieniä ja pohjautuneet perinnöllisesti hyvin alttiisiin syöpiin. Lisäksi tutkimuksiin osallistuneet ovat olleet usein iäkkäitä, jolloin syöpäriski on muutenkin suurempi.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2011;306(2):172-178)
(JAMA. 2011;306(2):208-210)
http://jama.ama-assn.org/content/306/2/172.short
http://jama.ama-assn.org/content/306/2/208.extract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje