Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla HDL-kolesteroli liittyy pienempään paksusuolensyövän riskiin (27.07.2011)

HDL-kolesteroli liittyy pienempään paksusuolensyövän riskiin (27.07.2011)

Hollantilaistutkimuksen perusteella hyvän HDL-kolesterolin runsaus voi liittyä pienempään riskiin sairastua paksusuolensyöpään.

Tutkijat eivät vielä tiedä miksi näin on. Yhteyttä eivät selittäneet ainakaan tutkittujen ruokavalio, tupakointi, alkoholin käyttö, monet muut elämäntavat eikä elimistön tulehdustilat.

Tutkimukseen osallistui 1 200 paksusuolen ja peräsuolen syöpään sairastunutta ja yhtä monta tervettä verrokkia, jotka poimittiin laajasta 520 000 osallistujaa kattaneesta kansainvälisestä tutkimusaineistosta.

HDL-kolesterolin lisäksi apolipoproteiini A:n runsaus liittyi pienempään paksusuolen, muttei peräsuolen syövän sairastumisriskiin. Riski oli sitä pienempi mitä suurempi apoA:n tai HDL:n pitoisuudet olivat. HDL-kolesterolin proteiinit koostuvat pääosin apolipoproteiini A-I:stä.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Gut-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(GUT 2011;60:1094–1102)
http://gut.bmj.com/content/60/8/1094.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje