Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Iäkkäätkin voivat laihduttaa (27.07.2011)

Iäkkäätkin voivat laihduttaa (27.07.2011)

Tietoisesti painoaan pudottavilla ikäihmisillä ei näytä olevan kohonnutta kuoleman vaaraa, käy ilmi tuoreesta the American Journal of Clinical Nutrition – lehdessä julkaistusta tutkimuksesta.

Iäkkäiden laihtumista on pidetty vaarallisena, sillä eräissä seurantatutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että tahaton laihtuminen saattaisi ennakoida vanhuksen kuolemaa. Tahaton laihtuminen voi olla merkki esimerkiksi syövän, dementian tai ruuansulatuskanavan sairauksista.

Yhdysvaltalaistutkijat halusivatkin kartoittaa, miten tarkoituksellinen painon pudottaminen on yhteydessä iäkkäiden kuolleisuuteen. Tutkimuksessa hyödynnettiin aikaisemman satunnaistetun tutkimuksen aineistoa, johon oli osallistunut lähes 600 ylipainoista 62–70-vuotiasta miestä ja naista. Puolet tutkimukseen osallistuneista kuului painonpudotusryhmään ja he laihduttivat keskimäärin neljä kiloa. Vertailuryhmään satunnaistetut laihtuivat vastaavasti vajaan kilon.

Kahdentoista seurantavuoden aikana ryhmäläisten kuolleisuudessa ei todettu merkitsevää eroa. Tutkijoiden mukaan nyt saatujen tulosten perusteella ainakaan kohtuullisesta laihduttamisesta ei näyttäisi olevan vaaraa ylipainoisille iäkkäille. Tutkijat toteavat, että tulokset tulisi kuitenkin varmentaa vielä uusissa tutkimuksissa, johon osallistuisi vieläkin vanhempia miehiä ja naisia.

Uutispalvelu Duodecim
(The American Journal of Clinical Nutrition 2011; online)
http://www.ajcn.org/content/early/2011/07/20/ajcn.110.006379.abstract?papetoc

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje