Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Katsaus: laihuushäiriöön liittyvä kuolleisuus monia psykiatrisia sairauksia suurempi (26.07.2011)

Katsaus: laihuushäiriöön liittyvä kuolleisuus monia psykiatrisia sairauksia suurempi (26.07.2011)

Parantuneesta hoidosta ja syömishäiriön hoitoon erikoistuneista yksiköistä huolimatta syömishäiriöihin liittyy edelleen merkittävä kuolleisuuden vaara. Korkein kuolleisuus liittyy yhä anoreksia nervosaan eli laihuushäiriöön.

Archives of General Psychiatry – lehdessä julkaistussa meta-analyysissä kartoitettiin laihuushäiriön, ahmimishäiriön ja epätyypillisen syömishäiriön kuolleisuutta. Katsauksessa uudelleen analysoitiin yhteensä 36 tutkimuksen tulokset.

Katsauksessa kuolemanvaaraa arvioitiin normaaliväestöön verrattuna vakioitujen kuolleisuussuhteiden avulla. Laihuushäiriön kuolleisuussuhteen todettiin olevan 5,86, mikä on tutkijoiden mukaan suurempi kuin useissa muissa psykiatrisissa sairauksissa. Yksi viidestä laihuushäiriöpotilaan kuolemantapauksesta johtui itsemurhasta. Ahmimishäiriön kuolleisuussuhde oli vastaavasti 1,93 ja epätyypillisen syömishäiriön 1,92.

Lisäksi iän todettiin liittyvän laihuushäiriöpotilaiden kuolleisuusriskiin. Erityisesti potilaat, joiden sairaus ilmeni kaksikymppisenä, menehtyivät laihuushäiriöön useammin kuin nuoremmat tai yli kolmikymppiset potilaat. Tutkijat toteavat nyt saatujen tulosten korostavan entisestään syömishäiriöiden vakavuutta.

Uutispalvelu Duodecim
Archives of General Psychiatry 2011;68(7):724-731
http://archpsyc.ama-assn.org/cgi/content/short/68/7/724

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje