Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kasvissyöjillä vähemmän suolen umpipussitautia (25.07.2011)

Kasvissyöjillä vähemmän suolen umpipussitautia (25.07.2011)

Kasvissyöjät ja runsaasti kuitua ravinnostaan saavat näyttävät sairastuvan muita harvemmin divertikuloosiin eli paksusuolen umpipussitautiin.

Paksusuolen umpipussitaudilla tarkoitetaan tilaa, jossa suolen seinämään on syntynyt pullistumia eli divertikkeleitä. Valtaosalla tauti pysyy vähäoireisena. Tavallisin paksusuolen umpipussitaudin komplikaatio on umpipussitulehdus eli divertikuliitti, joka ilmenee tyypillisinä vatsan alueelle paikallistuvina infektio-oireina.

Umpipussitautia pidetään länsimaisena sairautena, jonka syntyyn vaikuttaa keskeisesti vähäkuituisen länsimaisen ruokavalion yleistyminen. Nyt laajassa BMJ-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin kasvis- ja kuitupitoisen ruokavalion vaikutuksia umpipussitaudin riskiin. Tutkimukseen osallistui 47 000 Englannissa ja Skotlannissa asuvaa miestä ja naista, joista 15 500 oli kasvissyöjiä. Seurannan alussa tutkittavat vastasivat ruokatottumuksia kartoittavaan kyselyyn.

Yhdentoista seurantavuoden aikana 806 osallistujaa joutui sairaalaan umpipussitaudin vuoksi ja kuusi menehtyi sairauteen. Kasvissyöjien todettiin sairastuvan umpipussitautiin noin kolmanneksen harvemmin kuin lihansyöjien. Vastaavasti runsaskuituiseen eli yli 25,5 grammaa päivässä kuituja sisältävään ruokavalioon todettiin liittyvän 40 prosenttia pienempi sairastumisriski verrattuna vähäkuituiseen eli alle 14 grammaa kuituja päivässä sisältävään ruokavalioon.

Tutkijat toteavat tulostensa tuovan lisänäyttöä runsaskuituisen, runsaasti hedelmiä ja vihanneksia sisältävän ruokavalion hyödyistä.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2011;343:d4131)
(BMJ 2011; 343:d4115)
http://www.bmj.com/content/343/bmj.d4131.abstract
http://www.bmj.com/content/343/bmj.d4115.extract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje