Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Pakokaasujen palamisperäiset pienhiukkaset ehkä syynä sydänhaittoihin (22.07.2011)

Pakokaasujen palamisperäiset pienhiukkaset ehkä syynä sydänhaittoihin (22.07.2011)

Palamisesta johtuvat ultrapienet hiukkaset eli nanopartikkelit näyttävät olevan syypäitä dieselpakokaasujen hengittämiseen liittyviin sydänhaittoihin.

Liikenteen ilmansaasteet on toistuvasti yhdistetty sydän- ja verisuonitauteihin ja niistä johtuviin kuolemiin. Kuitenkaan yksittäisten saasteiden roolista sydänhaittojen riskitekijänä tiedetään vain vähän.

European Heart Journal – lehdessä julkaistussa tutkimuksessa kartoitettiin pakokaasuperäisten nanopartikkelien roolia sydän- ja verisuonihaittojen välittävänä tekijänä. Tutkimuksessa 16 vapaaehtoista koehenkilöä hengitti vuorotellen laimennettua dieselpakokaasua, puhtaita hiilipienhiukkasia, suodatettua dieselpakokaasua tai suodatettua ilmaa. Kunkin altistuksen jälkeen koehenkilöt osallistuivat verenpaineen mittauksiin ja verikokeisiin. Lisäksi kaasujen vaikutusta kartoitettiin koe-eläinmallissa.

Tuloksista ilmeni, että erityisesti pakokaasujen palamisperäiset nanopartikkelit olivat yhteydessä verisuonten toimintahäiriöön. Samankaltaista vaikutusta ei havaittu puhtaiden hiilipienhiukkasten tai suodatetun dieselpakokaasun kohdalla.

Tutkijoiden mukaan nyt saadut tulokset vahvistavat entisestään jo vakuuttavaa näyttöä liikenteen ilmansaasteiden terveyshaitoista. He toteavat tutkimusnäytön luovan yhä enemmän perusteita liikenteen pienhiukkaspäästöjen vähentämiselle.

Uutispalvelu Duodecim
(European Heart Journal 2011 online)
http://eurheartj.oxfordjournals.org/content/early/2011/07/06/eurheartj.ehr195.abstract?papetoc
http://eurheartj.oxfordjournals.org/content/early/2011/07/08/eurheartj.ehr200.extract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje