Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Muut sairaudet heikentävät iäkkäiden rintasyöpäpotilaiden ennustetta (21.07.2011)

Muut sairaudet heikentävät iäkkäiden rintasyöpäpotilaiden ennustetta (21.07.2011)

Iäkkäämpien myös muista terveysongelmista kuten diabeteksesta ja sydänsairauksista kärsivien rintasyöpää sairastavien naisten ennuste on heikompi kuin muiden samanikäisten rintasyöpäpotilaiden.

Aiemmissa tutkimuksissa muiden samanaikaisesti esiintyvien sairauksien on kokonaisuudessaan todettu heikentävän rintasyöpäpotilaiden eloonjäämisennustetta. Nyt Journal of the National Cancer Institute – lehdessä julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin kolmentoista yksittäisen sairauden vaikutusta rintasyöpää sairastavien iäkkäiden naisten ennusteeseen. Tutkimukseen osallistui 64 000 yli 66-vuotiasta rintasyöpädiagnoosin saanutta naista.

Tuloksista ilmeni, että 42 prosenttia naisista oli kärsinyt yhdestä tai useammasta analyysissä huomioidusta sairaudesta kuten aivohalvauksesta, keuhkoahtaumataudista, sydämen vajaatoiminnasta, diabeteksesta, dementiasta, nivelreumasta, sydänkohtauksesta, kroonisesta munuaissairaudesta, maksasairaudesta tai aiemmin sairastetusta syövästä.

Kunkin sairauden todettiin olevan itsenäisesti yhteydessä rintasyöpäpotilaiden heikompaan ennusteeseen ja suurentuneeseen kokonaiskuolleisuuden vaaraan. Tutkimuksen keskeisenä havaintona oli, että muista vakavista sairauksista kärsivien rintasyöpää sairastavien naisten ennuste oli sama tai jopa huonompi kuin naisten, joiden syöpä oli levinneisyysasteeltaan korkeampi, mutta joilla ei ollut muita sairauksia.

Saman lehden pääkirjoituksessa todetaan, että yhdysvaltalaistutkimus on tervetullut, sillä rintasyöpätutkimuksissa kartoitetaan harvoin iäkkäiden syöpäennusteeseen vaikuttavia tekijöitä. Pääkirjoittajan mukaan nyt saatuja tuloksia tulisi hyödyntää iäkkäiden rintasyöpäpotilaiden hoidon kehittämisessä.

Suomen Syöpärekisterin tietojen mukaan vuosittaisista rintasyöpätapauksista todetaan noin neljännes 25–49-vuotiaiden ikäryhmässä, toinen neljännes 50–59-vuotiaiden ikäryhmässä ja noin puolet yli 60-vuotiaiden naisten ikäryhmässä.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of the National Cancer Institute 2011:103 (14): 1101-1111)
http://jnci.oxfordjournals.org/content/103/14/1101.abstract
http://jnci.oxfordjournals.org/content/103/14/1072.extract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje