Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Passiivinen tupakointi yhteydessä lasten oppimisvaikeuksiin ja käytöshäiriöihin (20.07.2011)

Passiivinen tupakointi yhteydessä lasten oppimisvaikeuksiin ja käytöshäiriöihin (20.07.2011)

Tupakansavulle kotonaan altistuvat lapset kärsivät tavanomaista useammin oppimisvaikeuksista, käytösongelmista sekä aktiivisuuden ja tarkkaavaisuuden häiriöstä. Tieto perustuu laajaan yhdysvaltalaiseen lasten terveystutkimukseen, jossa haastateltiin puhelimitse yli 55 000 alle 12-vuotiaan lapsen huoltajaa.

Tutkimuksessa paljastui, että keskimäärin 6 prosenttia lapsista altistuu kotonaan tupakansavulle. Useiden neurobehavioraalisten häiriöiden kuten oppimishäiriön, aktiivisuuden ja tarkkaavaisuuden häiriön ja käytöshäiriön todettiin liittyvän passiiviseen tupakka-altistukseen. Tupakansavulle kotonaan altistuvat lapset kärsivät 50 prosenttia todennäköisemmin kahdesta tai useammasta neurobehavioraalisesta häiriöstä kuin lapset, jotka eivät altistuneet passiiviselle tupakoinnille. Riski oli erityisen suuri pojilla, 9-11-vuotiailla ja köyhissä oloissa elävillä. Myös vanhempien raportoima hoidon ja neuvonnan tarve lasten tunne-elämän ja käytösongelmien vuoksi oli tupakansavulle altistuneilla suurempi.

Tutkijat kuitenkin painottavat, etteivät nyt saadut tulokset riitä vielä osoittamaan syy-yhteyttä tupakka-altistuksen ja lasten käytösongelmien ja oppimisvaikeuksien välillä. Tulokset vahvistavat silti jo ennestään vahvaa näyttöä passiivisen tupakoinnin haitoista.

Tulokset julkaistiin Pediatrics-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
Pediatrics 2011;128:online
http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2011/07/06/peds.2011-0023.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje