Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Jatkuvatoiminen verensokerimittaus saattaa parantaa diabeetikon hoitotasapainoa (19.07.2011)

Jatkuvatoiminen verensokerimittaus saattaa parantaa diabeetikon hoitotasapainoa (19.07.2011)

Jatkuvan verensokerimonitoroinnin avulla on mahdollista kohentaa diabeetikoiden hoitotasapainoa, vihjaa brittikatsaus.

Diabeteksen hoidon seuranta toteutetaan vielä nykyisin pääasiassa sormenpäästä otettavien verinäytteiden avulla. Sormenpääverikokeilla saadaan kuitenkin vain rajallisesti tietoa verensokeripitoisuuden vaihteluista. Verensokeripitoisuuden jatkuva seuranta on ollut mahdollista jo vuosikymmenen ajan. Menetelmässä mitataan ihonalaiskudoksen sokeripitoisuutta ihon alle pistetyn sensorin avulla. Jatkuvatoimisen verensokerimittauksen laajaa käyttöä ovat rajoittaneet kustannukset sekä tutkimusnäytön puuttuminen viime vuosiin asti.

Nyt BMJ-lehdessä julkaistussa meta-analyysissä uudelleen analysoitiin jatkuvatoimista verensokerimittausta ja perinteistä verensokerimittausta vertailevien satunnaistettujen kliinisten kokeiden tuloksia.

Jatkuvatoimisen verensokerimittauksen todettiin liittyvän pitkäaikaista sokeritasapainoa kuvaavan sokerihemoglobiini HbA1c-arvon paranemiseen. Sokerihemoglobiinin arvo parani keskimäärin 0,3 prosenttiyksikköä. Parannus oli merkittävin niillä, joiden HbA1c-pitoisuus oli korkein. Tutkijat laskivat, että esimerkiksi diabeetikot joiden sokerihemoglobiinin pitoisuus olisi 10,0 prosenttiyksikköä, voisivat odottaa 0,9 prosenttiyksikön parannusta jatkuvatoimista verensokerimonitorointia käytettäessä. Jatkuvatoimisen verensokerimittauksen todettiin myös vähentävän hiukan hypoglykemian eli veren liian pienen sokeripitoisuuden vaaraa.

Tutkijoiden mukaan jatkuvatoiminen verensokerimittaus olisi todennäköisesti kustannustehokkain diabeetikoilla, joiden hoitotasapaino on tehostetusta insuliinihoidosta huolimatta huono, ja jotka käyttäisivät menetelmää säännöllisesti.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2011;343:d3805)
http://www.bmj.com/content/343/bmj.d3805.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje