Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Vyötärölihavuus ennustaa diebeetikoiden kuolleisuutta (15.07.2011)

Vyötärölihavuus ennustaa diebeetikoiden kuolleisuutta (15.07.2011)

Aikuistyypin diabetesta sairastavien kannattaisi karistaa etenkin vyötärölle kertyneet liikakilot. Heillä vyötärölihavuus ennustaa kuolleisuutta paremmin kuin muunlainen lihavuus, tuore saksalaistutkimus osoittaa.

American Journal of Epidemiology -lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 5 400 aikuistyypin diabeetikon seurantatietoihin. Osallistujat olivat keskimäärin 57-vuotiaita ja sairastaneet diabetesta keskimäärin viiden vuoden ajan.

Perinteinen painoindeksillä mitattu lihavuus ei liittynyt kuolleisuuteen. Sen sijaan yhteys havaittiin, kun analyysi keskittyi vyötärölihavuuteen. Vyötärölihavuus ennusti kuolleisuutta etenkin, kun se määriteltiin vyötärön ja pituuden suhteena, mutta myös pelkkä vyötärön ympärys sekä vyötärö–lantiosuhde liittyivät kuolleisuuteen.

Tulokset ovat mielenkiintoisia, sillä vyötärölihavuus on merkittävä diabeteksen aiheuttaja. Vyötärölihavuus ja glukoosiaineenvaihdunnan häiriintyminen ovat myös osa metabolista oireyhtymää, joka on huomattava sydän- ja verisuonitautien riskitekijä. Mahdollisesti metabolinen oireyhtymä selittääkin nyt vyötärölihavuuteen liitettyä kuolleisuutta.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Epidemiology 2011;174:22–34)
http://aje.oxfordjournals.org/content/174/1/22.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje