Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Äidin tupakoiminen yhteydessä lapsen kolesterolitasoihin (14.07.2011)

Äidin tupakoiminen yhteydessä lapsen kolesterolitasoihin (14.07.2011)

Raskaudenaikainen tupakointi saattaa vaikuttaa myös lapsen kolesterolitasoihin, australialaistutkimus vihjaa. Havainto tukee jo nyt vahvaa näyttöä raskaudenaikaisen tupakoinnin vaaroista.

Valtimoiden kuntoon tupakka-altistus ei vaikuttanut.

Tupakka-altistus liittyi myös hieman korkeampaan verenpaineeseen sekä suurempaan haitallisten triglyseridirasvojen pitoisuuteen, mutta yhteydet hävisivät, kun analyysissa huomioitiin syntymän jälkeinen passiivinen tupakointi, imetys, ylipainoisuus ja muita taustamuuttujia.

Australialaisten tulokset ovat mielenkiintoisia, mutta ne pitää vielä varmistaa uusissa tutkimuksissa ennen kuin tupakka-altistuksen voi varmasti sanoa vaikuttavan lasten kolesterolitasoihin. Todennäköisesti ainakin osa yhteydestä selittyy perheiden erilaisilla ruokavalioilla ja muilla elintavoilla.

Tutkimus julkaistiin European Heart Journal -lehdessä. Siihen osallistui neljäsataa lasta, joiden kolesterolitasot mitattiin ja valtimot kuvattiin kahdeksanvuotiaana.

Aiemmista tutkimuksista tiedetään, että tupakointi raskauden aikana voi mm. lisätä ennenaikaisen synnytyksen, keskenmenon, istukan ennenaikaisen irtoamisen ja kätkytkuolemien riskiä. Lapsille se voi aiheuttaa mm. keuhko-ongelmia, oppimishäiriöitä ja ylivilkkautta. Suomessa joka seitsemäs äiti tupakoi raskauden aikana.

Uutispalvelu Duodecim
(European Heart Journal 2011;DOI:10.1093/eurheartj/ehr174)
http://eurheartj.oxfordjournals.org/content/early/2011/06/11/eurheartj.ehr174.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje