Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Terveelliset elämäntavat suojaavat naista äkkikuolemalta (14.07.2011)

Terveelliset elämäntavat suojaavat naista äkkikuolemalta (14.07.2011)

Terveellisiä elämäntapoja noudattavien naisten sydänperäisen äkkikuoleman riski on hyvin pieni, paljastaa tuore yhdysvaltalaistutkimus.

Äkillinen sydänpysähdys aiheuttaa jopa puolet sepelvaltimotautiin liittyvistä kuolemista ja huomattavassa osassa kuolematapauksista kyseessä on taudin ensimmäinen ilmenemismuoto. Erityisesti sydänperäisen äkkikuoleman vaarassa olevien naisten tunnistaminen on haasteellista.

JAMA-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa kartoitettiin liikunnan, tupakoinnin, painon ja ruokavalion yhteyttä naisten sydänperäisen äkkikuoleman riskiin. Tutkimuksessa hyödynnettiin laajan sairaanhoitajien terveystutkimuksen aineistoa. Tutkimuksessa seurattiin yli 80 000 naista 26 vuoden ajan.

Seurannan aikana ilmeni yhteensä 321 äkillistä sydänperäistä kuolemaa. Kaikkien neljän elämäntapariskitekijän todettiin olevan itsenäisesti yhteydessä sydänperäisen äkkikuoleman vaaraan. Tutkijat havaitsivat, että naiset jotka noudattivat vähäriskistä, terveellistä elämäntapaa menehtyivät hyvin harvoin äkillisestä sydänperäisestä syystä. Tutkijat määrittelivät naisten elämäntavan vähäriskiseksi, jos he eivät tupakoineet, olivat normaalipainoisia, urheilivat päivittäin ainakin 30 minuuttia sekä noudattivat Välimeren ruokavaliota muistuttavaa ateriasuunnitelmaa. Välimeren perinteinen ruokavalio sisältää runsaasti vihanneksia, palkokasveja, hedelmiä, viljoja, pähkinöitä ja oliiviöljyä, kohtuullisesti viiniä ja meren eläviä ja niukasti punaista lihaa, lihavalmisteita ja maitotuotteita.

Uutispalvelu Duodecim
JAMA 2011: 306 62–69
http://jama.ama-assn.org/content/306/1/62

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje