Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Harva syömisongelmista kärsivä teini saa syömishäiriöön kohdistettua hoitoa (13.07.2011)

Harva syömisongelmista kärsivä teini saa syömishäiriöön kohdistettua hoitoa (13.07.2011)

Syömishäiriöt ja lievemmät syömisen ongelmat ovat yleisiä nuorilla, ja ne näyttävät heikentävän merkittävästi nuorten sosiaalisia suhteita. Kuitenkin vain harva syömisongelmista kärsivä yhdysvaltalaisnuori saa syömishäiriöön kohdistettua hoitoa.

Tulos perustuu Archives of General Psychiatry – lehdessä julkaistuun tutkimukseen, jossa haastateltiin diagnostista haastattelua apuna käyttäen yli 10 000 teini-ikäistä. Lisäksi nuorten vanhemmat vastasivat nuorten vointia kartoittavaan kyselyyn.

Tutkimuksessa ilmeni, että laihuushäiriön elinaikainen esiintyvyys oli teini-ikäisillä 0,3 prosenttia, ahmimishäiriön 0,9 prosenttia ja lihavan ahmimishäiriön 1,6 prosenttia. Diagnostiset kriteerit täyttämättömät lievemmät syömishäiriöt olivat tätäkin yleisempiä. Syömishäiriöihin ja etenkin laihuushäiriöön todettiin liittyvän merkittävää sosiaalisten suhteiden heikkenemistä. Oheissairastavuus kuten mieliala- ja ahdistuneisuushäiriöt olivat yleisiä erityisesti ahmimishäiriön kohdalla, mutta laihuushäiriön havaittiin liittyvän vain uhmakkuushäiriöön. Myös itsetuhoisuus oli ahmimishäiriöstä kärsivillä yleisempää.

Suuri osa syömisongelmista kärsivistä nuorista oli hakenut jonkin asteista apua esimerkiksi kouluterveydenhuollosta, mutta vain harva sai syömishäiriöön kohdistettua hoitoa. Tutkijoiden mukaan kyseessä on selvä puute, joka tulisi pikimmiten korjata.

Uutispalvelu Duodecim
Archives of General Psychiatry 2011;68(7):714-723
http://archpsyc.ama-assn.org/cgi/content/short/68/7/714

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje