Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Köyhissä maissa aivohalvauksen aiheuttama tautitaakka sydänsairauksia suurempi (13.07.2011)

Köyhissä maissa aivohalvauksen aiheuttama tautitaakka sydänsairauksia suurempi (13.07.2011)

Köyhissä maissa aivohalvaus aiheuttaa suhteellisesti enemmän kuolemantapauksia ja sairastavuutta kuin iskeemiset sydänsairaudet. Rikkaissa maissa sydänsairaudet ovat yhä johtavin kuolinsyy, paljastaa tuore Maailman terveysjärjestö WHO:n tutkimus.

Iskeemiset sydänsairaudet ja aivohalvaus ovat maailmanlaajuisesti arvioituna yleisimmät kuolinsyyt. Kyseisten sairauksien aiheuttama taakka näyttää kuitenkin vaihtelevan maittain. Aivohalvauksen kuolleisuusluvut ylittävät sydänsairauksien luvut 74 maassa 192 maasta. Aivohalvauskuolemien osuus on sydänsairauksia suurempi erityisesti Afrikassa, Etelä-Amerikassa ja Kiinassa, kun se on vastaavasti pienempi Pohjois-Amerikassa sekä Länsi- ja Pohjois-Euroopassa. Lisäksi terveyshaittapainotteisia elinvuosia mittaamalla aivohalvauksen aiheuttaman tautitaakan todettiin olevan sydänsairauksia suurempi lähes kolmasosassa maista.

Tutkimuksen tulokset ovat merkittävät, sillä yhteisten riskitekijöiden vuoksi aivohalvauksen ja sydänsairauksien kansalliset valistuskampanjat ovat usein kohdistettu samanaikaisesti kummankin sairauden ehkäisyyn. Kuitenkin maissa, joissa aivohalvauksen aiheuttama tautitaakka on esimerkiksi kolme kertaa sydänsairauksia suurempi, tulisi ennaltaehkäisy tutkijoiden mukaan fokusoida ennemminkin korkeaan verenpaineeseen, joka on suhteellisesti merkittävämpi aivohalvauksen kuin sydänsairauksien riskitekijä.

Uutispalvelu Duodecim
Circulation 2011 online
http://circ.ahajournals.org/content/early/2011/07/05/CIRCULATIONAHA.111.018820

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje