Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Ohimenevät aivoinfarktit mahdollisesti masennuksen riskitekijöitä (11.07.2011)

Ohimenevät aivoinfarktit mahdollisesti masennuksen riskitekijöitä (11.07.2011)

Myös varsinaisia aivohalvauksia lievemmät aivoverenkierron häiriöt voivat altistaa masennuksen kehittymiselle, hollantilaistutkimus osoittaa. Masennus on tiedetty yleiseksi aivohalvauksen jälkeen, mutta ohimeneviä aivoverenkierron häiriöitä koskeva havainto on uusi.

Hollantilaisten tutkimuksessa ohimenevät TIA-kohtaukset liittyivät noin kaksinkertaiseen riskiin sairastua masennukseen.

Tutkimukseen osallistui viisituhatta yli 56-vuotiasta rotterdamilaista, jotka eivät sairastaneet masennusta tutkimuksen alkaessa. Vuosina 1993–2005 noin neljäsataa osallistujaa masentui.

Ohimenevät aivoverenkiertohäiriöt ovat usein lieväoireisia ja menevät ohi muutamassa tunnissa tai viimeistään vuorokauden sisällä. Häiriöön on syytä suhtautua vakavasti, sillä noin yhdellä kymmenestä todetaan aivohalvaus viikon kuluessa TIA-kohtauksesta.

Tulokset julkaistiin Stroke-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Stroke 2011;42:1857–1861)
http://stroke.ahajournals.org/cgi/content/abstract/42/7/1857

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje