Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Liikkumattomuus lisää naisten keuhkoveritulpan vaaraa (08.07.2011)

Liikkumattomuus lisää naisten keuhkoveritulpan vaaraa (08.07.2011)

Liikkumattomuus näyttää lisäävän naisten riskiä sairastua keuhkoveritulppaan. Tuoreessa yhdysvaltalaistutkimuksessa havaittiin, että runsaasti istuvien naisten keuhkoveritulpan riski saattaa olla jopa yli kaksinkertainen vähän istuviin naisiin verrattuna.

Keuhkoveritulppa syntyy, kun muualta elimistössä liikkeelle lähtenyt verihyytymä tukkii keuhkoihin johtavan valtimon. Tunnettuja riskitekijöitä ovat muun muassa tupakointi, ylipaino, iäkkyys, hormonihoito sekä pitkään jatkuva vuodelepo sairauden tai kirurgisen toimenpiteen jälkeen. Keuhkoveritulppa on merkittävä kuolemanaiheuttaja, sillä se on kuoleman syynä noin viidellä sadasta sairaalassa kuolleesta potilaasta.

Nyt BMJ-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa myös liikkumattomuuden todettiin lisäävän keuhkoveritulpan vaaraa. Tutkimuksessa hyödynnettiin laajan sairaanhoitajien terveystutkimuksen aineistoa, jossa oli seurattu lähes 70 000 naista 18 vuoden ajan.

Seuranta-aikana 268 naisella todettiin ilman tunnettua syytä ilmennyt keuhkoveritulppa. Keuhkoveritulpan riski oli yli kaksinkertainen naisilla, jotka viettivät suurimman osan ajastaan istuen kuin naisilla jotka istuivat vähiten. Vastaavasti liikunnallisuuden ja keuhkoveritulpan välillä ei tässä tutkimuksessa havaittu yhteyttä.

Tutkijoiden mukaan tuloksilla saattaa olla merkittäviä kansanterveydellisiä seuraamuksia. Liikkumattoman elämäntavan yleistyminen voi osaltaan selittää keuhkoveritulpan yleisyyttä, ja väestöön kohdistetut kampanjat liikkumattomuuden haitoista mahdollisesti ehkäisevät myös keuhkoveritulpan ilmaantuvuutta.

Uutispalvelu Duodecim
BMJ 2011; 343:d3867
http://www.bmj.com/content/343/bmj.d3867.abstract?etoc

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje