Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Äidin serotoniinilääkitys yhteydessä lapsen autismiriskiin (08.07.2011)

Äidin serotoniinilääkitys yhteydessä lapsen autismiriskiin (08.07.2011)

Serotoniinimasennuslääkkeiden käyttö raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana saattaa liittyä sikiön autismiriskiin. Vaara on kuitenkin hyvin pieni, joten masennuslääkitys ei ole merkittävä autismin riskitekijä, havainnon tehneet tutkijat huomauttavat.

Tutkimukseen osallistui 300 autistista lasta sekä 1 500 tervettä verrokkia. Tiedot äitien lääkityksistä saatiin terveysrekistereistä. Raskauden aikana serotoniinin takaisinoton estäjille oli altistunut 20 autistista ja 50 verrokkilasta.

Lääkitykseen liittyi nelinkertainen autismin riski, kun äiti oli käyttänyt lääkkeitä raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana, tutkijat laskivat. Autismin riski oli suurentunut myös, jos äiti oli ollut lääkityksellä raskautta edeltävän vuoden aikana, mutta yhteys ei ollut yhtä vahva.

Nelinkertainen riski kuulostaa suurelta, mutta tässä aineistossa lääkitykset liittyivät mahdollisesti vain pariin prosenttiin tapauksista, tutkijat kirjoittavat. Näin ollen riski on käytännössä pieni.

Tutkimus julkaistiin Archives of General Psychiatry -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Archives of General Psychiatry 2011;doi:10.1001/archgenpsychiatry.2011.73)
http://archpsyc.ama-assn.org/

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje