Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Monipuolinen jalkojenhoito ehkäisee ikäihmisten kaatumisia (07.07.2011)

Monipuolinen jalkojenhoito ehkäisee ikäihmisten kaatumisia (07.07.2011)

Monipuolinen jalkojenhoito ehkäisee haittaavasta jalkakivusta kärsivien ikäihmisten kaatumisia, käy ilmi BMJ-lehdessä julkaistusta tutkimuksesta.

Jalkaongelmien ja huonojen jalkineiden on todettu heikentävän ikäihmisten tasapainoa ja lisäävän kaatumisten riskiä.

Australialaistutkijat selvittivät, voitaisiinko monipuolisella jalkojenhoidolla ehkäistä iäkkäiden kaatumisia. Tutkimuksessa satunnaistettiin monipuoliseen jalkojenhoito- ja verrokkiryhmään 305 kotona asuvaa 65–93-vuotiasta miestä ja naista, jotka kärsivät haittaavasta jalkakivusta. Monipuolinen jalkojenhoito koostui kotona tehtävistä jalka- ja nilkkaharjoituksista, jalkatuista, kaatumisten ehkäisyoppaasta, jalkineneuvonnasta ja raha-avustuksesta sekä tavanomaisesta hoidosta. Verrokkiryhmäläiset saivat vastaavasti tavanomaista jalkahoitoa.

Vuoden seurannan aikana todettiin 264 kaatumistapahtumaa. Monipuolista jalkojenhoitoa saaneet kaatuivat noin kolmanneksen harvemmin kuin verrokkiryhmään kuuluvat. Murtumia ilmeni monipuolista jalkahoitoa saaneiden keskuudessa vain yksi, kun verrokeiden vastaava luku oli seitsemän. Verrokkiryhmään verrattuna monipuolista jalkojenhoitoa saaneilla todettiin myös merkittävää parannusta jalan ja nilkan voimassa, liikelaajuudessa ja tasapainossa.

Tutkijoiden mukaan kuvatun kaltainen monipuolinen jalkojenhoito on huokeahintainen ja kohtalaisen helppo toteuttaa, jonka johdosta ohjelmaa olisi mahdollista hyödyntää jalkojenhoitopraktiikoilla ja kaatumisten ehkäisyssä.

Uutispalvelu Duodecim
BMJ 2011;342:d3411
http://www.bmj.com/content/342/bmj.d3411.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje