Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kannustavat tekstiviestit auttavat tupakoinnin lopettamisessa (07.07.2011)

Kannustavat tekstiviestit auttavat tupakoinnin lopettamisessa (07.07.2011)

Tupakoinnin lopettamista yrittävät onnistuvat tavoitteessaan kaksi kertaa useammin, jos he saavat motivoivia tekstiviestejä, kuin ilman tekstiviestitukea.

Briteissä tehtyyn tutkimukseen osallistui 5 800 tupakoitsijaa, jotka halusivat lopettaa tupakanpolton. Tutkittavat satunnaistettiin kahteen ryhmään, joista toiseen kuuluvat saivat ohjelman aikana kannustavia tekstiviestejä ja toiseen ryhmään kuuluvat viestejä, joissa lähinnä kiiteltiin tutkimukseen osallistumisesta.

Tupakoinnin lopettamiseen kannustavissa tekstiviesteissä annettiin ohjeita muun muassa lopettamispäivän varalta sekä motivoitiin ja annettiin tietoa eri aihepiireistä. Ryhmäläiset saivat kannustavia tekstiviestejä 3-5 kappaletta päivässä hiukan yli puolen vuoden ajan. Tupakanhimon iskiessä tai repsahduksen jälkeen ryhmäläiset saattoivat myös pyytää lisää kannustavia viestejä.

Tupakoinnin lopettamista kontrolloitiin puolen vuoden päästä seurannan alusta biokemiallisten testien avulla. Syljen kotiniinipitoisuutta arvioimalla saatiin varmuus siitä, ketkä todella onnistuivat tupakasta luopumisessa. Kannustavia tekstiviestejä saaneista noin 11 prosenttia pystyi jättämään tupakoinnin, kun verrokkien vastaava luku oli noin 5 prosenttia.

Tutkijoiden mukaan tulokset osoittavat, että tekstiviestitukea voidaan hyödyntää tupakoinnin lopettamisessa. Tulokset julkaistiin Lancet-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
Lancet 2011;378:49-55
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(11)60701-0/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje