Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Eturauhasen liikakasvu ei ilmeisesti eturauhassyövän riskitekijä (06.07.2011)

Eturauhasen liikakasvu ei ilmeisesti eturauhassyövän riskitekijä (06.07.2011)

Eturauhasen liikakasvu ei altista eturauhasen syövälle, vaikka niin on pitkään epäilty, tuore tutkimus vihjaa. Tutkimus on tähän mennessä vahvin näyttö asiasta.

Tutkimukseen osallistui 1 200 miestä, joilla oli todettu eturauhassyöpä seitsenvuotisen seurannan aikana sekä 3 800 tervettä verrokkia.

Miesten vertailu osoitti, ettei syöpään sairastuneilla ollut muita useammin eturauhasen liikakasvua eikä liikakasvu näin ollen todennäköisesti edistä eturauhassyövän kehittymistä. Tulos ei muuttunut, kun analyysissa huomioitiin osallistujien ikä, etninen tausta ja mahdollinen lihavuus. Myöskään liikakasvun oireilu tai hoidot tai eturauhassyövän vakavuusaste eivät vaikuttaneet tuloksiin.

Tulokset ovat tervetulleita, sillä eturauhasen hyvälaatuista liikakasvua ilmenee noin 80 prosentilla yli 60-vuotiaista miehistä. Heistä alle puolet saa liikakasvun takia virtsaamisvaikeuksia. Pahimmillaan liikakasvu aiheuttaa virtsaummen, joka voi vaatia leikkaushoitoa.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Epidemiology 2011;173:1419–142)
http://aje.oxfordjournals.org/content/173/12/1419.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje