Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Liikunta suojaa iäkkään aivoja minihalvauksilta (04.07.2011)

Liikunta suojaa iäkkään aivoja minihalvauksilta (04.07.2011)

Säännöllinen liikunta voi ehkäistä oireettomia aivohalvauksia, jotka ovat ensimmäisiä merkkejä aivoverenkierron sairauksista.

Oireettomia aivohalvauksia kutsutaan myös hiljaisiksi aivohalvauksiksi. Nimestään huolimatta ne eivät ole vaarattomia, vaan voivat liittyä moniin terveysongelmiin kuten kaatuiluun, muistiongelmiin ja dementiaan.

Tiedot käyvät ilmi tutkimuksesta, johon osallistui 1 200 noin seitsemänkymppistä yhdysvaltalaista, jotka olivat terveitä tutkimuksen alkaessa. Osallistujien aivot kuvattiin kuusi vuotta sen jälkeen, kun heiltä oli kyselty liikuntaharrastuksista.

Osallistujista lähes puolet ei harrastanut liikuntaa, runsas kolmannes käveli, tanssi tai harrasti jotain muuta kevyttä liikuntaa ja viidennes hölkkäsi säännöllisesti, ui, pyöräili tai harjoitti jotain muuta fyysisesti rasittavaa liikuntaa.

Aivokuvaukset osoittivat hiljaiset aivohalvaukset noin 40 prosenttia harvinaisemmiksi eniten liikkuvien ryhmässä, kun heitä verrattiin vähiten liikkuviin. Yhteys piti pintansa senkin jälkeen, kun verenpaine, kolesteroli, tupakointi ja muita riskitekijöitä huomioitiin analyysissa.

Kevyt liikunta ei tässä tutkimuksessa vaikuttanut miniaivohalvausten todennäköisyyteen. Vähäiselläkin liikunnalla on kuitenkin muita suotuisia terveysvaikutuksia, tutkijat muistuttavat.

Tutkimus julkaistiin Neurology-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Neurology 2011;doi:10.1212/WNL.0b013e31821f4472)
http://www.neurology.org/content/early/2011/06/08/WNL.0b013e31821f4472.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje