Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Meditoiminen ehkäisee sydänoireiden uusiutumista (01.07.2011)

Meditoiminen ehkäisee sydänoireiden uusiutumista (01.07.2011)

Stressin vähentäminen meditoimalla voi auttaa sydänpotilaita välttymään uusilta oireilta, tuore tutkimus osoittaa. Yhdistettynä lääkehoitoihin stressikursseista saattaakin olla huomattava apu sydänpotilaille.

Tutkimus julkaistiin Archives of Internal Medicine -lehdessä, ja siihen osallistui kaksisataa sepelvaltimotautia sairastavaa miestä ja naista. Heistä puolet osallistui stressiä vähentävään meditaatioryhmään, joka kokoontui aluksi viikoittain ja myöhemmin kerran kuussa. Loput osallistujista saivat terveysvalistusta ja toimivat meditoivien vertailuryhmänä. Kaikki osallistujat jatkoivat mahdollisia lääkityksiään tutkimuksen ajan.

Keskimäärin viisivuotisen seurannan aikana 20 meditaatioryhmäläistä ja 31 verrokkia sai sydäninfarktin tai aivohalvauksen tai kuoli sellaiseen. Kun osallistujien ikä, sukupuoli ja kolesterolilääkitykset huomioitiin, meditaatioryhmäläisten sairastumisriski oli noin puolet pienempi kuin verrokkien.

Lisäksi meditaatioryhmäläisten verenpaine laski enemmän kuin verrokkien ja he kokivat itsensä vähemmän vihaisiksi. Vihaisuus ja korkea verenpaine kummatkin altistavat sydänoireille. Tutkijat uskovatkin niiden selittävän meditaatioon liitetyt hyödyt.

Aiempien tutkimusten perusteella arviolta kolmannes sydän- ja verisuonitautien riskistä johtuu psykososiaalisista seikoista kuten stressaavista elämäntilanteista, työhuolista, alhaisesta sosiaalisesta ja taloudellista asemasta, ahdistuksesta, masennuksesta ja vihaisuudesta.

Uutispalvelu Duodecim
(Archives of Internal Medicine 2011;DOI:10.1001/archinternmed.2011.310)
http://archinte.ama-assn.org/

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje