Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Monipilleri ehkä toivottua tehottomampi (01.07.2011)

Monipilleri ehkä toivottua tehottomampi (01.07.2011)

Kohuttu monipilleri laskee sydänriskejä, mutta todennäköisesti vähemmän kuin tutkijat ovat toivoneet. Pillerin haittavaikutukset saattavat myös olla luultua runsaammat, kanadalaistutkimus osoittaa.

Monipillerillä tarkoitetaan verenpaine- ja kolesterolilääkkeiden sekä aspiriinin tai muun asetyylisalisyylihapon yhdistelmäpilleriä, jollaisia tutkijat ovat kaavailleet annettavaksi kaikille yli 55-vuotiaille. Kiistanalaisen käsityksen mukaan tämä ehkäisisi jopa yli 80 % sepelvaltimo-oireista ja aivohalvauksista.

Nyt julkaistujen tulosten perusteella viiden vuoden lääkitys estäisi vakavan sydänoireen vain yhdellä monipillerin käyttäjällä kahdeksastatoista. Haittavaikutuksia saa joka kuudes potilas. Laskelmia tulkitessa pitää kuitenkin muistaa, että tutkimuksessa ei mitattu varsinaisia sairastumisia vaan ainoastaan tilastollisia riskejä. Näin ollen monipillerin todellisia vaikutuksia on vaikea arvioida.

Vaikutus seurasi lähinnä verenpaineen ja LDL-kolesterolin alentumisesta. Tutkimuksen alkaessa osallistujien verenpaineet olivat keskimäärin 134/81 mmHg ja LDL-kolesterolin pitoisuus keskimäärin 3,7 mmol/l. Kolmen kuukauden kuurin aikana monipillereitä käyttäneiden systolinen verenpaine laski 9,9 mmHg ja LDL-kolesteroli 0,8 mmol/l verrattuna lumeryhmäläisiin. Asetyylisalisyylihapon vaikutuksia ei erikseen arvioitu.

Tutkimuksessa monipillerillä lääkittiin noin kaksisataa miestä ja naista, joiden riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin viiden vuoden aikana oli 7,5 % tai enemmän. Monipilleri sisälsi 75 mg asetyylisalisyylihappoa, 10 mg verenpainelääke lisinopriilia, 12,5 mg hydroklooritiatsidia ja 20 mg simvastatiinia. Lääkittyjä verrattiin kahteensataan verrokkiin, jotka saivat lumelääkettä.

Tutkimus julkaistiin tieteellisessä PLoS ONE -verkkolehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(PLoS ONE 6:e19857:doi:10.1371/journal.pone.0019857)
http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0019857

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje