Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Stressi ei ilmeisesti MS-taudin riskitekijä (28.06.2011)

Stressi ei ilmeisesti MS-taudin riskitekijä (28.06.2011)

Stressaavien elämäntapahtumien on ajateltu altistavan MS-taudin kehittymiselle. Tuoreen norjalaistutkimuksen perusteella tämä ei ehkä pidäkään paikkaansa.

Tutkimuksessaan norjalaistutkijat selvittivät stressin ja MS-taudin yhteyksiä kahden tutkimusaineiston avulla. Kumpaankin tutkimukseen oli osallistunut yli satatuhatta sairaanhoitajaa.

Aineistoista ei löytynyt viitteitä siitä, että stressi tai vakavia stressitiloja aiheuttavat nuoruuden ja lapsuuden tapahtumat suurentaisivat riskiä sairastua MS-tautiin.

Tulosten perusteella on todennäköistä, ettei stressi ole merkittävä MS-taudin riskitekijä. Tutkijat huomauttavat silti, ettei heidän tutkimuksensa ollut suinkaan aukoton, joten uudet tutkimukset ovat tarpeen ennen kuin stressin roolin MS-taudissa voi sulkea pois.

MS-tauti on nuorten yleisin invalidisoiva keskushermostosairaus. Naisilla se on noin kaksi kertaa yleisempi kuin miehillä, ja yleensä siihen sairastutaan noin 20–40-vuotiaana. Taudin oireet vaihtelevat, mutta se voi aiheuttaa mm. uupumusta, tasapaino- ja näköhäiriöitä, raajojen heikkoutta ja pistelyä ja lihasjäykkyyttä.

Uutispalvelu Duodecim
(Neurology 2011;76:1866–1871)
http://www.neurology.org/content/76/22/1866.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje