Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Statiinit liittyvät diabetesriskiin kun annos on suuri (28.06.2011)

Statiinit liittyvät diabetesriskiin kun annos on suuri (28.06.2011)

Statiini-kolesterolilääkkeet ehkäisevät sydänoireita, mutta saattavat myös johtaa diabeteksen kehittymiseen, jos annos on suuri. Havainnon tehneet tutkijat pitävät lääkkeiden hyötyjä silti suurempina kuin mahdollista diabetesriskiä.

Tulokset perustuvat viiteen tutkimukseen, joissa suurilla statiiniannoksilla lääkittyjä verrattiin pieniä annoksia saaviin. Tutkimuksissa suuret annokset olivat 80 mg atorvastatiinia tai 40 mg tai 80 mg simvastatiinia.

Aineistoista tutkijat laskivat, että aiheuttaakseen yhden diabeteksen lähes viidensadan potilaan pitää syödä suuria statiiniannoksia vuoden ajan. Yhden sydäntautioireen ehkäiseminen vaatii sen sijaan vain 150 potilaan lääkitsemistä.

Tulosten perusteella suurista statiiniannoksista saatavat sydänhyödyt ovat huomattavasti suuremmat kuin niistä aiheutuvat diabeteshaitat, tutkijat kirjoittavat. Lääkärien on silti hyvä muistaa riski aina, kun potilasta hoidetaan suurilla statiiniannoksilla.

Tulokset julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2011;305(24):2556–2564)
http://jama.ama-assn.org/content/305/24/2556.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje