Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Pienet muutokset kasaavat liikakiloja (27.06.2011)

Pienet muutokset kasaavat liikakiloja (27.06.2011)

Yhdysvaltalaistutkimuksen perusteella vuosien varrella jopa yksittäisten ruoka-aineiden lisäykset ruokavaliossa voivat johtaa vähittäiseen painon nousemiseen. Neljän vuoden aikana kerätty aineisto vihjaa lihottajiksi ainakin perunalastut, perunat, punaisen lihan, prosessoidun lihan ja sokerilimut.

Kyseisistä ruoka-aineista jokainen liittyi noin 0,5–1 kilon lisäykseen neljän vuoden kuluessa. Muita lihottavia tekijöitä olivat alkoholi, tupakointi, television katselu ja alle kuuden tunnin yöunet.

Kilojen kertyminen oli hitaampaa, jos seurannan aikana henkilö lisäsi vihannesten, hedelmien, täysjyväviljojen, pähkinöiden tai jukurtin syömistä. Odotetusti myös liikunta ehkäisi painon nousua.

Tulokset vahvistavat näkemystä, jonka mukaan pienetkin muutokset elintavoissa ja ruokavaliossa voivat edistää liikakilojen kertymistä vuosien varrella. Pienet muutokset voivat myös estää lihomista. Silti yksittäisiä ruoka-aineita tärkeämpää todennäköisesti on niiden muodostama kokonaisuus. Peruna- ja lihapainotteinen ruokavalio voi esimerkiksi kertoa ranskalaisten, hampurilaisten ja muiden epäterveellisten ja paljon energiaa sisältävien ruokien syömisestä. On myös luultavaa, että vihanneksia ja hedelmiä suosivat elävät muutenkin terveellisesti.

Tutkimus julkaistiin New England Journal of Medicine -lehdessä. Siihen osallistui yli 120 000 yhdysvaltalaista, jotka eivät olleet ylipainoisia tutkimuksen alkaessa. Osallistujia tutkittiin kolmessa ryhmässä. Tiedot ruokavaliosta ja muut terveystiedot kerättiin vuosina 1986–2006, 1991–2003 ja 1986–2006.

Uutispalvelu Duodecim
(NEJM 2011;364:2392–240)
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1014296#t=abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje