Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Keliakia saattaa altistaa eteisvärinälle (27.06.2011)

Keliakia saattaa altistaa eteisvärinälle (27.06.2011)

Keliakiaa potevat sairastuvat tavallista herkemmin myös eteisvärinään, yleiseen sydämen rytmihäiriöön. Riski on havaittavissa jo ennen keliakian puhkeamista, joten taudeilla saattaa olla yhteisiä aiheuttajia, havainnon tehneet tutkijat arvelevat.

Tulokset julkaistiin European Heart Journalissa, ja niiden perusteella keliakiaa sairastavien riski sairastua olisi noin kolmanneksen suurempi kuin terveiden. Käytännössä vaara ei kuitenkaan ole kovin suuri, sillä vuoden aikana kymmenestätuhannesta keliakiaa sairastavasta noin kahdeksan useampi sairastuu eteisvärinään, tutkijat laskivat.

Eteisvärinään sairastuneiden riski sairastua keliakiaan oli lähes puolet suurempi kuin terveiden.

Tutkijat otaksuvat, että krooninen tulehdus, joka on osa keliakiaa ja myös eteisvärinän riskitekijä, selittää sairauksien yhteyden. Myös muut yhteiset riskitekijät saattavat vaikuttaa tuloksiin, he kirjoittavat.

Tutkimuksessa analysoitiin vajaan 29 000 keliakiapotilaan sekä yli 140 000 terveen verrokin rekisteritietoja. Yhdeksänvuotisen seurannan aikana eteisvärinään sairastui 940 keliakiapotilasta ja 2 900 verrokkia.

Eteisvärinää on joka kymmenennellä yli 65-vuotiaalla, ja se yleistyy iän myötä. Keliakiaa sairastaa noin yksi sadasta.

Uutispalvelu Duodecim
(European Heart Journal 2011;doi:10.1093/eurheartj/ehr167)
http://eurheartj.oxfordjournals.org/content/early/2011/06/07/eurheartj.ehr167.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje