Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Sohvaperunat altistuvat diabetekselle ja sydäntaudeille (23.06.2011)

Sohvaperunat altistuvat diabetekselle ja sydäntaudeille (23.06.2011)

Tuntitolkulla televisiota joka päivä katsovat sairastuvat diabetekseen ja sydäntauteihin muita todennäköisemmin. He saattavat myös kuolla nuorempina, tuore meta-analyysi vihjaa.

Tutkijat kävivät läpi vuoden 1970 jälkeen tehtyjä televisiotutkimuksia ja löysivät kahdeksan laatukriteerit täyttävää tutkimusta. Yhteensä niihin oli osallistunut lähes 240 000 ihmistä.

Jokaista television ääressä vietettyä kahta tuntia kohden diabeteksen ja sydän- ja verisuonitautien riskit kasvoivat 20 ja 15 prosenttia. Kuolleisuus kasvoi noin 13 prosenttia, mutta lähinnä niillä, jotka katsoivat vähintään kolme tuntia päivittäin.

Tämän perusteella tutkijat laskivat, että Yhdysvalloissa kahden tunnin lisäys television katselussa selittäisi joka vuosi 176 aikuistyypin diabetesta sataatuhatta ihmistä kohden. Sadantuhannen ihmisen sydän- ja verisuonitaudeista se selittäisi 38 ja kuolemista 104, tutkijat kirjoittavat.

Eurooppalaiset katsovat televisiota keskimäärin 3,5–4 tuntia joka päivä, Yhdysvaltalaiset tunnin enemmän. Jos tulokset pitävät paikkansa, television katseluun liitetyt terveyshaitat voivat siis koskea hyvin monia, vaikka ovatkin suhteellisen pieniä. Haittoja on selitetty vähäisellä liikunnalla, epäterveellisellä ruokavaliolla ja ylipainolla. Ne kaikki on yhdistetty televisionkatseluun aiemmissa tutkimuksissa.

Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2011;305:2448–2455)
http://jama.ama-assn.org/content/305/23/2448.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje