Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Vähän ja paljon nukkuvat sydänvaivojen vaarassa (22.06.2011)

Vähän ja paljon nukkuvat sydänvaivojen vaarassa (22.06.2011)

Yöunien pituudesta voi mahdollisesti päätellä ketkä todennäköisemmin sairastuvat aivohalvaukseen ja muihin sydän- ja verisuonitauteihin.

European Heart Journalissa julkaistut meta-analyysitulokset osoittavat riskit suurentuneiksi miehillä ja naisilla, jotka nukkuvat tavanomaisesti alle viisi tuntia tai yli yhdeksän tuntia.

Lyhyitä yöunia nukkuvien riski sairastua sepelvaltimotautiin tai kuolla siihen oli 48 prosenttia suurempi kuin 6–8 tuntia nukkuvien. Yli yhdeksäntuntia nukkuvien sepelvaltimotautiriski oli 38 prosenttia suurempi, mutta aivohalvausten riski peräti 65 prosenttia suurempi kuin 6–8 tuntia nukkuvien. Muut sydän- ja verisuonitaudit olivat heillä 41 prosenttia yleisempiä.

Lyhyet unet voivat altistaa sydänvaivoille monellakin tapaa, mm. ylipainon ja sokeriaineenvaihdunnan välityksellä, mutta pitkien unien vaikutus on epäselvä. Todennäköisesti pitkät unet ja lisääntynyt unen tarve kertovat muista sairauksista ja elintavoista, jotka lisäävät sydänriskejä, tutkijat kirjoittavat.

Tulokset perustuvat 15 tutkimuksen aineistoihin, jotka koostuivat 475 000 osallistujan seurantatiedoista. Seurannat kestivät 7–25 vuotta ja niiden aikana osallistujille sattui 16 000 sydänoiretta.

Uutispalvelu Duodecim
(European Heart Journal 2011;32:1484–1492)
http://eurheartj.oxfordjournals.org/content/32/12/1484.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje