Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Oliiviöljyllä ehkä osansa aivohalvausten ehkäisyssä (21.06.2011)

Oliiviöljyllä ehkä osansa aivohalvausten ehkäisyssä (21.06.2011)

Ranskalaistutkijoiden mukaan runsaasti oliiviöljyä ruoanlaitossa käyttävät sairastuvat aivohalvauksiin noin 40 prosenttia epätodennäköisemmin kuin samanikäiset, jotka eivät käytä lainkaan oliiviöljyä.

Tässä aineistossa 40 prosenttia tarkoitti, että tuhannesta oliiviöljyn käyttäjästä noin yksitoista harvempi sai aivohalvauksen seurannan aikana.

Oliiviöljy on aiemmin yhdistetty mm. pienentyneeseen diabeteksen, verenpainetaudin, kolesteroliongelmien ja lihavuuden riskeihin. Hyödyt on selitetty öljyn omega-3-rasvahapoilla sekä polyfenoleilla, mutta on silti epäselvää, mikä oliiviöljyn ainesosa riskejä pienentää ja missä määrin muut elintavat ja ruokavalio selittävät yhteyttä.

Tutkimus julkaistiin Neurology-lehdessä, ja siihen osallistui 7 600 yli 65-vuotiasta miestä ja naista, jotka eivät seurannan alkaessa olleet sairastaneet aivohalvauksia. Runsaan viiden vuoden aikana heille sattui yhteensä 148 aivohalvausta. Runsaana pidettiin oliiviöljyn säännöllistä käyttöä ruoanlaitossa sekä salaattikastikkeena ja leivän kostukkeena.

Aivohalvaukseen sairastuu vuosittain noin 14 000 suomalaismiestä ja -naista.

Uutispalvelu Duodecim
(Neurology 2011:doi:10.1212/WNL.0b013e318220abeb)
http://www.neurology.org/content/early/2011/06/15/WNL.0b013e318220abeb.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje