Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Alakuloisuus voi ennustaa muistin heikkenemistä (20.06.2011)

Alakuloisuus voi ennustaa muistin heikkenemistä (20.06.2011)

Iäkkään ihmisen alakuloisuus saattaa olla varoitusmerkki muistin ja muiden mielentoimintojen heikentymisestä. Masentuneisuus ennustaa myös varsinaisen dementian kehittymistä, ruotsalaistutkijat raportoivat.

Ruotsalaiset haastattelivat 764 iäkästä kotonaan asuvaa miestä ja naista ja sen jälkeen seurasivat heitä kuuden vuoden ajan. Seurantaa jatkettiin vielä kolmella vuodella, jos osallistujan mielentoiminnot heikentyivät ensimmäisen seurannan aikana.

Alakuloisten ja masentuneiden muisti ja muut ns. tiedolliset mielentoiminnot heikkenivät seurannan aikana lähes kuusi kertaa todennäköisemmin kuin muiden. Myös mielentoimintojen heikkeneminen ilman muistin huonontumista liittyi alakuloisuuteen, mutta yhteys oli selvästi heikompi.

Tutkimuksen alussa havaittu alakuloisuus ennusti myös keiden muisti jatkoi heikentymistä ja kehittyi varsinaiseksi dementiaksi. Dementia kehittyi heille viisi kertaa todennäköisemmin kuin osallistujille, jotka eivät olleet alakuloisia tutkimuksen alussa.

Tulokset julkaistiin Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry 2011;82:788-793)
http://jnnp.bmj.com/content/82/7/788.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje