Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Liikakilot ovat kirroosiriski (20.06.2011)

Liikakilot ovat kirroosiriski (20.06.2011)

Lihavuus saattaa olla merkittävä maksakirroosien riskitekijä, ruotsalaistutkijat raportoivat. Jos havainto pitää paikkansa, saattavat kirroositapaukset lähivuosina lisääntyä väestön lihomisen seurauksena.

Ruotsalaisten tutkimukseen osallistui 855 yli 50-vuotiasta miestä, jotka eivät sairastaneet maksakirroosia tutkimuksen alussa.

Neljäkymmentävuotisen seurannan aikana joka viideskymmenes mies sairastui maksakirroosiin. He kaikki olivat ylipainoisia tutkimuksen alkaessa. Liikakilojen lisäksi triglyseridirasvojen runsaus veressä ennusti sairastumista.

Lihavuus ja siihen liittyvät aineenvaihdunnalliset seikat rasittavat maksaa ja siksi altistavat kirroosille. Tästä huolimatta alkoholi on ylivoimaisesti suurin maksakirroosien aiheuttaja. Onkin mahdollista, että yhdistettynä ylipainoon ja huonoihin rasva-arvoihin alkoholin haitat maksalle syntyvät nopeammin, tutkijat arvelevat.

Tutkimus julkaistiin Scandinavian Journal of Gastroenterology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Scandinavian Journal of Gastroenterology 2011;46:738–744)
http://informahealthcare.com/doi/abs/10.3109/00365521.2011.560679

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje