Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Makkarat aivohalvausriski myös miehille (17.06.2011)

Makkarat aivohalvausriski myös miehille (17.06.2011)

Makkaroiden ja muiden prosessoitujen lihavalmisteiden on osoitettu liittyvän naisten aivohalvausriskiin. Nyt sama tutkijaryhmä on varmistanut yhteyden myös miehillä.

Ruotsalaissuomalaisen tutkijaryhmän tutkimuksessa yli 40 000 ruotsalaismiestä seurattiin keskimäärin kymmenen vuoden ajan. Miehet olivat 45–79-vuotiaita tutkimuksen alkaessa.

Seurannan aikana miehet sairastivat yhteensä 1 800 aivoinfarktia, 350 aivoverenvuotoa ja 200 tarkemmin määrittelemätöntä aivohalvausta.

Punainen liha itsessään ei lisännyt riskejä, mutta sairastumisia oli tulosten perusteella noin viidenneksen enemmän miehillä, jotka söivät prosessoituja lihatuotteita eniten. Heitä verrattiin miehiin, jotka söivät niitä harvoin.

Todennäköisesti lihavalmisteiden sisältämä suola ja epäterveelliset rasvat selittävät tuloksia. Myös miesten muut elintavat voivat osin vaikuttaa havaintoihin.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2011;doi:10.3945/ajcn.111.015115)
http://www.ajcn.org/content/early/2011/06/08/ajcn.111.015115.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje