Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Umpilisäkkeen poistaminen ehkä yhteydessä myöhempään sydänriskiin (13.06.2011)

Umpilisäkkeen poistaminen ehkä yhteydessä myöhempään sydänriskiin (13.06.2011)

Ruotsalaistutkijat ovat löytäneet yhteyden umpilisäkkeen ja nielurisojen poistamisen ja sydäninfarktien väliltä. Riski on hieman suurentunut miehillä ja naisilla, jotka on leikattu alle kaksikymmentävuotiaana.Nielurisat ja umpilisäke ovat imukudosta ja siten osa elimistön immuunijärjestelmää. Ruotsalaisten tulokset näyttäisivätkin tukevan hypoteesia, jonka mukaan hienoiset immuunijärjestelmän muutokset saattavat vaikuttaa myöhempään sydäntautiriskiin. Tulokset pitää kuitenkin varmistaa uusissa tutkimuksissa ennen kuin havaintoja voi pitää varmoina.Tutkimuksessa kerättiin tiedot kaikkien vuosina 1955–1970 Ruotsissa syntyneiden umpilisäkkeen ja nielurisojen poistoleikkauksista. Jokaista leikattua kohden valittiin viisi verrokkia. Umpilisäke oli poistettu alle kaksikymmentävuotiaana 54 000:lta ja nielurisat 27 000:lta. Keskimäärin 24 vuoden seurannan aikana sydäninfarkteja sattui noin 30–40 prosenttia enemmän osallistujille, joilta oli poistettu joko umpilisäke tai nielurisat. Suurin riski oli niillä, joille oli tehty kummatkin operaatiot. Riski suureni vain alle kaksikymmentävuotiaana leikatuilla, tutkijat havaitsivat.Käytännössä riski oli pieni, sillä sydäninfarktiin sairastui vain noin 400 miestä ja naista, joiden umpilisäke oli poistettu. Nielurisapotilailla infarkteja oli hieman yli 200.Tutkimus julkaistiin European Heart Journalissa.Uutispalvelu Duodecim(European Heart Journal 2011;doi:10.1093/eurheartj/ehr137)http://eurheartj.oxfordjournals.org/content/early/2011/05/27/eurheartj.ehr137.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje