Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Univaje lisää lasten ylipainoisuutta (06.06.2011)

Univaje lisää lasten ylipainoisuutta (06.06.2011)

Liian lyhyitä yöunia nukkuvat lapset ovat alttiita lihomaan, uusiseelantilaistutkijat raportoivat. Heidän BMJ-lehdessä julkaisemansa tutkimus osoittaa, että univaje kerryttää rasvaa myös lasten kehoon.Tutkimus tehtiin Uudessa-Seelannissa, ja siihen osallistuneita 244 lasta seurattiin kolmevuotiaasta seitsenvuotiaaksi. Ylipainoa ja sen kertymistä mitattiin monella eri tavalla.Lukuisten taustamuuttujien huomioimisen jälkeen lapsen riski olla ylipainoinen seitsemänvuotiaana pieneni 60 prosenttia jokaista nukuttua lisätuntia kohden.Painoindeksiä tunnin unilisäys laski noin 0,5 yksikköä, mikä keskipituisella lapsella tarkoittaa noin 700 grammaa. Väestötasolla näinkin pieni muutos voi olla merkittävä.Lasten lihominen johtui lähinnä rasvakudoksen lisääntymisestä, tutkijat havaitsivat. Yhteydet pysyivät ennallaan senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin lasten painoindeksi tutkimuksen alussa, ruokavalio, syntymäpaino, television katselu sekä äidin paino, tupakointi ja koulutus. Unia ja fyysistä aktiivisuutta mitattiin askelmittarilla.Tulokset eivät paljasta mistä unen ja lihomisen yhteys johtuu. Aiempien tutkimusten perusteella univaje saattaa mm. johtaa hormonaalisiin muutoksiin, joiden takia lapset syövät enemmän tai lihovat helpommin. Lisäksi energiankulutus saattaa laskea vähäisten unien seurauksena.Uutispalvelu Duodecim(BMJ 2011;342:d2712)http://www.bmj.com/content/342/bmj.d2712.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje