Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tutkimus: Istukan muoto saattaa vaikuttaa jälkeläisen sydänriskeihin (03.06.2011)

Tutkimus: Istukan muoto saattaa vaikuttaa jälkeläisen sydänriskeihin (03.06.2011)

Sydän- ja verisuonitautien kehittymiseen voi vaikuttaa niinkin pieni seikka kuin äidin istukan muoto, suomalaisaineistoon perustuva tutkimus vihjaa. Istukan koko on tätäkin ennen yhdistetty sydänriskeihin, mutta muodon vaikutus on ollut selvittämättä.European Heart Journalissa julkaistut havainnot perustuvat lähes seitsemäntuhannen vuosina 1934–1944 syntyneen helsinkiläismiehen terveystietoihin. Tuohon aikaan tapana oli kirjata ylös lapsen painon lisäksi myös istukan paino ja muoto.Tulosten perusteella jälkeläisen sydäntautiriskiä ennusti kolme erilaista yhdistelmää. Sydäntaudit olivat yleisempiä, kun äiti oli lyhyt, synnytti ensimmäistä kertaa ja istukka oli ovaalin muotoinen, tai kun äiti oli pitkä ja painava ja istukan pinta-ala pieni. Pitkien ja hoikkien äitien jälkeläisten riski oli suurentunut, kun istukka oli painava suhteessa vauvan painoon.Nämä kaikki yhdistelmät voivat tutkijoiden mukaan eri tavoin kertoa sikiön heikosta ravitsemuksesta raskauden eri vaiheissa. Tähän viittasi myös se, että syntyessään lapset olivat keskimääräistä hoikempia. Yhteydet eivät selittyneet perheen varallisuudella tai sosiaaliluokalla. Tutkimusta johti Professori David Barker, joka ensimmäisenä osoitti sikiöaikaisten olojen ja sikiön aliravitsemuksen vaikuttavan kroonisten sairauksien kehittymiseen. Nyt saadut tulokset tukevatkin Barkerin hypoteesina tunnettua teoriaa, jonka mukaan alttius sairastua moniin sairauksiin määräytyy jo kohdussa.Uutispalvelu Duodecim(European Heart Journal 2011;DOI:10.1093/eurheartj/ehr147)http://eurheartj.oxfordjournals.org/

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje